ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

#PoliticsBlog  Η Τριμερής στο Κάιρο και ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος  

= ΤΡΙΤΗ 08 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

«Στην πιο κατάλληλη στιγμή γίνεται η Τριμερής με την Αίγυπτο» έλεγε χθες στο Μέγαρο κάποιος από τους συνεργάτες του Νίκαρου, σημειώνοντας πως αναμένονται σημαντικές «ανακοινώσεις αλλά και προγραμματισμός» για αντιμετώπιση των νέων τουρκικών προκλήσεων, ιδιαίτερα στο τεμάχιο 7, «το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αίγυπτο».

Όπως υποστήριξε ο σύμβουλος, η κοινή ανακοίνωση, το τι θα περιλαμβάνει και το ύφος της είναι πολύ σημαντικά για τα μηνύματα που θα σταλούν στην Τουρκία από την Τριμερή. Ωστόσο «οι αρχηγοί των κρατών γνωρίζουν πως ακόμα πιο σημαντικά είναι τα όσα θα συναποφασίσουν για κοινές δράσεις, τα οποία είναι πολύ πιθανόν να μην ανακοινωθούν».

Ως «τον πιο αξιόπιστο σύμμαχο» χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Μάικ Πομπέο στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά. Σημείωσε μάλιστα πως «η Αμερική έχει ένα μεγάλο συμφέρον για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής». Απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στην Κύπρο και στις τουρκικές προκλήσεις λέγοντας πως στην κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο αλλά όλοι πρέπει να αναγνωρίζουν ότι «η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της».

Πολιτικός μεγάλου κόμματος στην Κύπρο, που άκουσε τις δηλώσεις Πομπέο ακούστηκε να δηλώνει πως «όντως τα λόγια του ΥΠΕΞ έχουν ιδιαίτερη σημασία και αξία αλλά δεν μας υποσχέθηκε δα ότι θα στείλει στην κυπριακή ΑΟΖ και τον έκτο στόλο»...

Όπως υποστήριξε, και με τους Κούρδους οι ΗΠΑ ήταν μέχρι πρόσφατα, μέχρι την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους οι καλύτεροι σύμμαχοι αλλά χθες τους παρέδωσαν στις ορέξεις της Τουρκίας. Φαίνεται πως παράλληλα με τους Κούρδους αλλά και τους Ελλαδίτες και τους Κύπριους ο Τραμπ νιώθει πως πρέπει να παραμείνει «αξιόπιστος σύμμαχος» και με τον Ερντογάν. Παρά τα πισωγυρίσματα και τα Τweet του ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία εάν ξεπεραστούν κάποια όρια που δεν καθόρισε, οι Τούρκοι βομβαρδίζουν ήδη τους Κούρδους. Για τους οποίους μέχρι χθες οι ΗΠΑ ήταν ο μεγάλος αξιόπιστος σύμμαχος».

Στα μαχαίρια βρίσκεται το ΑΚΕΛ με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μπογδάνο, τον οποίο έφερε στην Κύπρο η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων (ΟΝΕ) του ΔΗΣΥ σε συζήτηση για το μεταναστευτικό. Ο Μπογδάνος σε συνέντευξή του στον Ρεπόρτερ ανέφερε πως «το ΑΚΕΛ δεν θα έπρεπε να μιλάει για Ελληνισμό και ελληνικό πατριωτισμό» και ότι «η ιστορία του ΑΚΕΛ είναι δυστυχώς διάσπαρτη από στιγμές ντροπής». Στην Εζεκία Παπαϊωάννου έπεσαν σαν κεραυνός οι δηλώσεις Μπογδάνου και ο Στεφάνου εξέδωσε ανακοίνωση σε ψηλούς τόνους, με χαρακτηρισμούς και με επίθεση όχι μόνο στον Ελλαδίτη βουλευτή αλλά και στον ΔΗΣΥ του οποίου η οργάνωση προσκάλεσε στην Κύπρο «αυτό τον σεσημασμένο ακροδεξιό για να συζητήσει το Μεταναστευτικό». Στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι το προφίλ του Μπογδάνου «που συνάντησε μάλιστα και υπουργούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη», συμπληρώνουν «ο ρατσισμός, η ομοφοβία, οι προσβολές σε Άτομα με Αναπηρία, ο χαφιεδισμός, ο αντικομμουνισμός της εποχής των σπηλαίων και άλλα παρόμοια». Απάντηση στο ΑΚΕΛ έδωσε η ΟΝΕ η οποία υποστήριξε πως επιδίωξη της οργάνωσης «είναι να ακούγονται όλες οι απόψεις, ανεξάρτητα αν αυτές συμφωνούν ή είναι αντίθετες με τις δικές μας» και πως στόχος ήταν να συζητηθεί το Μεταναστευτικό για το οποίο το ΑΚΕΛ μέσα από την ανακοίνωσή του επιλέγει να μην τοποθετηθεί, ενώ την ίδια ώρα καταφεύγει σε χαρακτηρισμούς για τον ΔΗΣΥ. «Στην ΟΝΕ δεν έχουμε μάθει ούτε να κρύβουμε τα προβλήματα, ούτε να κρυβόμαστε πίσω από αυτά. Πιστεύουμε στις ανοιχτές συζητήσεις και στο ότι μέσα από αυτές θα πρέπει η κοινωνία να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα για φλέγοντα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό» για το οποίο η Κύπρος είναι χώρα πρώτης γραμμής και σηκώνει ήδη βάρος μεγαλύτερο από τις δυνατότητές της. Από εκεί και πέρα, αν στο ΑΚΕΛ είναι περίπου κολάσιμη μια άλλη άποψη πλην της επίσημης, αυτό δεν ισχύει ούτε στην ΟΝΕ ούτε στον ΔΗΣΥ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η αλήθεια είναι πως εκτός από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου δεν έχουμε ακούσει άλλους από το ΑΚΕΛ να καταγγέλλουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις για την Κύπρο στο μεταναστευτικό. Αληθεύει αυτό που ακούγεται πως το επίσημο ΑΚΕΛ διαφωνεί με τη θέση της βουλευτίνας του, όπως, ορθά, την διατύπωσε πρόσφατα στον ΟΑΣΕ καταγγέλλοντας την Τουρκία;

 ----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Πρόεδρος  |  Προεδρικό  |  ΗΠΑ  |  ΑΟΖ  |  ΑΚΕΛ  |  ΝΔ  |  ΔΗΣΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X